Maria Ekberg Keramik

Kanske är detta vad som kallas för kreativt flow?


Att skapa med lera och bränna till keramik är att utmana mig själv, ibland teknisk ibland konstnärligt. Det är alltid lika skrämmande att ta det där nya stegen, ibland kommer det av sig själv ibland känns steget ut i det okända som ett steg ut mot avgrunden.

Det härliga med avgrunden är att det finns en okänd väg som bär.

Det gäller bara att våga.

Just nu handlar skapandeprocessen om form och att släppa taget från den (nästan) perfekta keramik som vi krukmakare är tränade att skapa. Samtidigt som jag tar ett betydligt hårdare grepp om glasyrer och brännteknik. Nu är tiden inne att enbart använda egenblandade glasyrer och till det använder jag både el och gasugn. Att skapa keramik är en lång och tidskrävande process, det tar tid att få till nya glasyrer många provbränningar och ännu fler tester. Mitt skapande sker organiskt, formerna växer fram som trädgården utanför krukmakeriets glas, en och annan ny frökapsel, skålar med ett oregelbunden skönhet livet som kommer och går.

Kärleken till leran når dig genom krukmakarens händers, formen strukturen och ytan är mer än en mugg, det är en kärlekshandling. Glasyren är en del av sten och jord omvandlad till glasyr i ofantlig värme, stelnad till ett ögonblick av tid. Hos mig är skapande med lera ett meditativt kreativt aldrig sinande flöde av energi.